Linecké těsto výroba a recept

Jak vyrobit výborné linecké těsto

Pojďme se podívat na linecké těsto
Jdeme péct cukroví

Pečeme jednotlivé druhy cukroví

Finální fáze pečení cukroví

Kupujeme dárky k Vánocům

Jak vybrat dárek k Vánocům

Vánoce

Cukroví

Kdy začít s pečením vánočního cukroví?

Nejlépe je začít s pečením cukroví asi 3 týdny před Vánocemi. Aby bylo cukroví správně rozležené a každý si na Štědrý den pochutnal. Např.: Perníčky, Zázvorky a Pracny pečeme vždy s největším předstihem, aby byly dobře rozležené. Pojďme se tedy nejprve podívat na přípravu těsta. Ukážeme si několik receptů s více druhy těst. 

Linecké cukroví
Veneček linecké cukroví formička
Veneček linecké cukroví formička
Veneček linecké cukroví formička
Rohlíček Cukroví

Vánoce

Příprava těsta

Při každé přípravě těsta je potřeba si uvědomit a vypočítat si kolik potřebujeme udělat cukroví co se množství týká. Můžeme si připravit dávku například poloviční a nebo udělat dvojnásobek, než udává vybraný recept.

 

Z každého druhu těsta je možné vyrobit i více druhů cukroví. Pojďme se podívat na 3 základní těsta, které nesmí chybět na žádném stole každé hospodyně.

Pokud si chceme vyrobit těsto, aby se nám dobře pracovalo, musí mít všechny ingredience pokojovou teplotu.

 

Na co si dát pozor

Pro přípravu těsta na cukroví  si dejme pozor, aby jsme používali máslo a tuky vždy pouze změklé. Například: Když vyndám máslo z ledničky pokojovou teplotu dosáhne zhruba nejdříve za 30 minut. Z vlastních zkušeností doporučujeme tyto ingredience nechat přirozeně při pokojové teplotě dojít do změklého stavu. 

 

Základní informace o surovinách pro výrobu těsta

Při výrobě těsta můžeme také nahradit předepsané máslo či sádlo rostlinným tukem. Pokud použijeme rostlinný tuk, tak dosáhneme toho, že bude cukroví o trochu více zdravější a ještě nám déle vydrží lahodné.

Ingredience jako mouka, cukr, kakao a další sypké suroviny vždy předem prosíváme přes síto. A to hlavně proto, aby jsme dosáhli té nejlepší kvality cukroví. 

 

Ořechy a Mandle

Vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle dáváme do těsta vždy namleté, nasekané a nebo nastrouhané. TIP: Před sekáním je dobré posypat si ořechy nebo mandle moučkovým cukrem - Budou se lépe sekat. A je dobré si ořechy a nebo kokos lehce opražit a to za stálého míchání. Protože tím získá cukroví lepší chuť. Ale toto je na každém z vás, jaké máte chutě. 

Loupání vlašských ořechů si ulehčíme tak, že je namočíme do vařící vody a to na 20 minut. Tímto docílíme toho, že se od sebe v půlce skořápky trochu pustí a můžeme nožem snadno loupat.  Slupku z mandlí je jistě lépe odstranit. Toho docílíme tak, že mandle vložíme na chvilku do vařící vody a ty se pak snadno loupou.

Těsto zaděláváme zpravidla večer, necháme uležet v chladu zabalené v utěrce a nebo v mikroténové fólii. 

Cukroví tedy pečeme po pořádném odležení na další den.

vánoční cukroví

Linecké těsto

Výroba lineckého těsta je velmi jednoduchý proces pro každou pořádnou hospodyňku a jistě si snadno poradíte, i když linecké těsto děláte poprvé.

Linecké těsto Kakaové - tzv. tmavé kakaové linecké

Kakaové těsto

Klasické linecké těsto se může rázem změnit na zcela odlišný materiál pro výrobu cukroví. Na recept pro výrobu kakaového těsta se podíváme samozřejmě také do podrobna.

Linecké těsto cukroví

Kokosové těsto

Kokosové těsto spočívá samozřejmě zase v jednoduchém triku. A to, že si vezmeme klasické linecké těsto a smícháme s kokosem dle libosti. Myslím tím spíše tedy, že do klasického těsta přidáme strouhaný kokos.

Cukroví

Jak správně péci cukroví

Pokud máme těsto pořádně odpočinuté: Nyní můžeme konečně začít s pečením vánočního cukroví. Těsto vždy zpracováváme na moukou posypaném vále. Je potřeba pracovat trochu rychleji a to proto, aby nám těsto nezměklo. Mnohdy je lepší těsto postupně krájet a zpracovat vždy tak jen kousek. Těsto vyválíme na mírně posypaném vále moukou. Je dobré posypat i váleček, kterým těsto válíme, aby se nám nelepilo. Musíme si dát pozor na to kolik dáváme na posyp mouky, nesmí být zase příliš, aby nebylo těsto tvrdé. Na to dáme opravdu pozor: Těsto se pak špatně válí a ztrácí svou lahodnou chuť.

 

Rozvalování těsta

Těsto rozvalujeme vždy od středu ke krajům a to na stejnou tloušťku těsta. Jak máme těsto rozválené, tak vykrájíme vykrajovátky na požadované tvary. Nejlépe je vykrajovat tak, aby zbylo co nejméně odkrojků. Vykrájené tvary si opatrně pomocí dortového nože přemístíme na předem připravený plech. Při pečení používáme pečící papír a to tak, že ho dáme na plech a na pečící papír poté dáváme vykrájené tvary a nebo formičky s těstem. Při pečení ve formičkách vždy předem formičku připravíme a to tak, že ji trochu vymažeme tukem a nebo formičku lehce vysypeme hladkou moukou. Dále pokračujeme: do formičky vložíme kuličku těsta a poté vymačkáme těsto ve stejné vrstvě směrem k okrajům. Formičku naplníme asi do dvou třetin těstem, protože nám těsto při pečení nabyde.

 

Důležité při pečení cukroví

Troubu je při pečení si potřeba předehřát a dodržovat pečlivě předepsané teploty.

Klasické druhy cukroví pečeme při teplotách 180-190 °C.

Sněhové pečivo nepečeme, ale vždy jen sušíme a vkládáme do trouby nejlépe až když máme ostatní cukroví již upečené a teplota trouby nám klesne na 100 °C a my pak teplotu nastavíme na 50 °C a cukroví už jen dosušíme. Upozornění: Nepeče-li nám trouba stejnoměrně musíme plech obracet a nebo cukroví postupně odebírat.

Cukroví ve formičkách pečeme jako první a to na suchém plechu. Až dopečeme cukroví ve formičkách, tak plech vytřeme papírem od tuku a pokračujeme v pečení dalších druhů cukroví. Vždy po upečení vykrajovaných tvarů plech otřeme a zbavíme drobečků z předchozího pečení a plech vytřeme znovu papírem od tuku. Takto opakujeme.

Praktické rady a tipy
Formičky na cukroví

Formičky pro výrobu cukroví budeme používat velmi často. Aby jsme dosáhli dokonalého tvaru každého cukrátka zvlášť, tak formičky potřebovat určitě budeme. Pojďme se tedy podívat na ty jedny z nejčastějších tvarů, které nás provází již dlouhá léta. Samozřejmě jsou to ta, která si zasloužila své přežití do dnes. A naopak stále se vymýšlí nové a nové tvary formiček pro vánoční a jiné cukroví.

Cukroví formička
cukroví linecké formičky
Formička na cukroví Beruška
Používáme cookies pro zlepšování našich služeb. View more
Cookies settings
Souhlasím
Nesouhlasím
Nastavení Cookies
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Kdo jsme

Naše webová adresa je: https://www.pmcstudio.cz.

Komentáře

Doporučený text: Když návštěvníci přidají komentář na tento web, jsou shromažďovány údaje zobrazené ve formuláři pro komentář, dále IP adresa návštěvníka a řetězec user agent definující prohlížeč, což pomáhá k detekci spamu. Službě Gravatar může být poskytnut anonymní řetězec vytvořený z vaší e-mailové adresy (nazývaný také hash), díky kterému lze určit jestli tuto službu používáte. Zásady ochrany osobních údajů služby Gravatar jsou k dispozici zde: https://automattic.com/privacy/. Po schválení vašeho komentáře je váš profilový obrázek viditelný pro veřejnost v kontextu vašeho komentáře.

Média

Doporučený text: Pokud nahráváte obrázky na tento web, měli byste se vyhnout nahrávání obrázků s vloženými údaji o poloze (EXIF GPS). Návštěvníci webu mohou stáhnout a zobrazit libovolné data o poloze z obrázků na webu.

Cookies

Doporučený text: Pokud na naše stránky přidáte komentář, můžete povolit uložení jména, e-mailové adresy a webové stránky do cookies. Tímto způsobem se snažíme zvýšit váš komfort, když budete psát nový komentář už pak nebudete muset tyto údaje znovu vyplňovat. Tyto soubory cookies budou mít životnost jeden rok. Pokud navštívíte naši přihlašovací stránku, nastavíme dočasné cookies pro ověření, zda váš prohlížeč přijímá soubory cookies. Tento soubor cookies neobsahuje žádná osobní data a při zavření prohlížeče se zruší. Při přihlašování vám nastavíme také několik souborů cookies pro uložení vašich přihlašovacích údajů a pro nastavení zobrazení obrazovky. Přihlašovací soubory cookies mají životnost dva dny a cookies pro nastavení zobrazení mají životnost jeden rok. Pokud potvrdíte možnost „Zapamatovat si mě“, vaše přihlášení bude trvat dva týdny. Pokud se ze svého účtu odhlásíte, přihlašovací cookies budou odstraněny. Pokud upravujete nebo publikujete článek, bude ve vašem prohlížeči uložen další cookie. Tento cookie neobsahuje žádná osobní data a jednoduše označuje ID příspěvku, který jste právě upravili. Jeho platnost vyprší po 1 dni.

Vložený obsah z dalších webů

Doporučený text: Příspěvky na těchto stránkách mohou obsahovat vložený obsah (například videa, obrázky, články atd.). Vložený obsah z jiných webových stránek se chová stejným způsobem, jako kdyby návštěvník navštívil jiný web. Tyto webové stránky mohou shromažďovat data o vás, používat soubory cookies, vkládat další sledování od třetích stran a sledovat vaši interakci s tímto vloženým obsahem, včetně sledování interakce s vloženým obsahem, pokud máte účet a jste přihlášeni na danou webovou stránku.

S kým sdílíme vaše údaje

Doporučený text: Pokud požadujete obnovení hesla, vaše adresa IP bude uvedena v e-mailu pro obnovení hesla.

Jak dlouho uchováváme vaše údaje

Doporučený text: Pokud přidáte komentář, komentář a jeho metadata budou uchovávána po dobu neurčitou. Údaje jsou uchovávány za účelem automatického rozpoznání a schválení všech následných komentářů, místo jejich držení ve frontě moderování. Pro uživatele, kteří se registrují na tomto webu (pokud mají tuto možnost), ukládáme také osobní údaje, které uvádějí ve svém uživatelském profilu. Všichni uživatelé mohou kdykoliv vidět, upravovat nebo smazat své osobní údaje (s výjimkou toho, že nemohou změnit své uživatelské jméno). Administrátoři webu mohou také tyto informace zobrazit a upravovat.

Jaká máte práva?

Doporučený text: Pokud máte na tomto webu účet nebo jste zde přidali komentáře, můžete požádat o obdržení souboru s exportem osobních údajů, které o vás uchováváme, včetně všech údajů, které jste nám poskytli. Můžete také požádat o odstranění veškerých osobních údajů, které o vás uchováváme. Tato možnost nezahrnuje údaje, které jsme povinni uchovávat z administrativních, právních nebo bezpečnostních důvodů.

Kam posíláme vaše data?

Doporučený text: Komentáře návštěvníků mohou být kontrolovány prostřednictvím automatizované služby detekce spamu, která může být umístěna v zahraničí.
Save settings
Cookies settings
Skip to content